Smażone zielone śledzie z warzywami na ciepło.

Składniki:

– 700 g filetów zielonych śledzi
– 4 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej
– po 1/4 łyżeczki papryki słodkiej, soli i czarnego mielonego pieprzu 
– olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Śledzie czyścimy, płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku, a następnie obtaczamy w mieszance z mąki pszennej, papryki słodkiej, soli i pieprzu czarnego lub tylko przyprawiamy solą i pieprzem.

Zielone śledzie nie są zbyt słone, więc nie musimy obawiać się, że przesadzimy z przyprawami.

Filety smażymy z obu stron na oleju, a następnie odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Zielone śledzie smażone na oleju.

Warzywa na ciepło zrobiłem ze składników, które akurat miałem pod ręką w domu i z poniższych proporcji starczyło dla 2 osób.

Obrałem ze skórki jedną większą marchewkę i pokroiłem w słupki, dodałem do tego trzy ugotowane średnie kartofle (zostały z poprzedniego dnia).

Marchewkę z kartoflami smażymy na maśle, dodajemy pokrojoną jedną gałązkę selera naciowego i po kilku minutach dwie duże garście pokrojonego świeżego jarmużu (same liście bez łodyg).

Pod koniec smażenia dodajemy jeden posiekany ząbek czosnku.

Zamiast jarmużu można dodać świeży szpinak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.