Smażone zielone śledzie z warzywami na ciepło.

Składniki:

– 700 g filetów zielonych śledzi
– 4 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej
– po 1/4 łyżeczki papryki słodkiej, soli i czarnego mielonego pieprzu 
– olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Śledzie czyścimy, płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku, a następnie obtaczamy w mieszance z mąki pszennej, papryki słodkiej, soli i pieprzu czarnego lub tylko przyprawiamy solą i pieprzem.

Zielone śledzie nie są zbyt słone, więc nie musimy obawiać się, że przesadzimy z przyprawami.

Filety smażymy z obu stron na oleju, a następnie odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Zielone śledzie smażone na oleju.

Warzywa na ciepło zrobiłem ze składników, które akurat miałem pod ręką w domu i z poniższych proporcji starczyło dla 2 osób.

Obrałem ze skórki jedną większą marchewkę i pokroiłem w słupki, dodałem do tego trzy ugotowane średnie kartofle (zostały z poprzedniego dnia).

Marchewkę z kartoflami smażymy na maśle, dodajemy pokrojoną jedną gałązkę selera naciowego i po kilku minutach dwie duże garście pokrojonego świeżego jarmużu (same liście bez łodyg).

Pod koniec smażenia dodajemy jeden posiekany ząbek czosnku.

Zamiast jarmużu można dodać świeży szpinak.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.