Placki kartoflane z twarogiem, wędzonką i cebulą.

Składniki:

– 600 g ugotowanych kartofli
– 250 g twarogu półtłustego
– 150 g wędzonego boczku i 100 g wędzonej kiełbasy
– 2 średnie cebule
– 1 duże jajko
– mąka pszenna
– sól, pieprz czarny mielony

– dodatkowo smalec

Sposób przygotowania:

Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, a następnie smażymy na łyżce smalcu.

Dodajemy do wędzonki pokrojoną w kostkę cebulę, którą przyprawiamy pieprzem i dalej całość smażymy.

Ugotowane i wystudzone kartofle oraz twaróg mielimy, a następnie dodajemy jajko i całość wyrabiamy.

Dodajemy wystudzoną, smażoną wędzonkę z cebulą i ponownie wyrabiamy oraz kosztujemy i doprawiamy masę pieprzem i solą.

Do zagęszczenia masy dodajemy mąkę pszenną w ilości według potrzeb – musimy sami stwierdzić, czy konsystencja jest odpowiednia do lepienia placków.

Placki o grubości około 1-1,5 cm lekko możemy oprószyć mąką i smażymy bez dodatku tłuszczu na gorącej patelni do ładnego zarumienienia z obu stron.

Placki możemy jeść bez dodatków lub polane sosem grzybowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.