Zupa jarzynowa z pulpecikami wieprzowo – wołowymi.

Proporcje na około 6 l zupy.

Składniki na pulpeciki:

– 350 g mięsa wieprzowego ( szynka, łopatka )
– 350 g mięsa wołowego ( łopatka )
– 1 jajko
– 2-3 łyżki kaszy manny
– pieprz czarny mielony, sól

Składniki na zupę:

– 6 średnich kartofli
– 1 mały świeży kalafior lub paczka mrożonych różyczek, paczka mrożonej fasolki szparagowej
– seler, pietruszka, 3 marchewki, 2 kalarepy, por
– sól, domowa jarzynka lub vegeta, 2 kostki rosołowe
– śmietana do zup 18 %  – 250 ml
– mały pęczek koperku

– garnek 7 l

Sposób przygotowania:

Mięso mielimy, dodajemy jajko, kaszę manną i po wymieszaniu przyprawiamy pieprzem oraz solą, a następnie wyrabiamy ręcznie i lepimy małe kulki wielkości orzecha włoskiego.

Pulpeciki wrzucamy do średniego garnka z 2 litrami wrzącej i osolonej wody ( szybciej się ugotują ) i gotujemy około 5 minut po czym wyciągamy do miski – wody nie wylewamy.

Kartofle obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, marchewkę w słupki, kalarepę w kostkę, a koperek siekamy.

Do większego garnka przelewamy wodę, w której gotowały się pulpeciki i uzupełniamy wrzątkiem, żeby było 4,5 l.

Po zagotowaniu wody dodajemy pietruszkę, seler oraz 2 łyżki domowej jarzynki lub vegety i po kilku minutach gotowania pokrojone kartofle, kalarepę oraz marchewkę.

Następnie dodajemy 2 kostki rosołowe i gotujemy na małym ogniu około 15 minut.

Wyciągamy seler i pietruszkę, a dodajemy różyczki kalafiora i po kilku minutach fasolkę szparagową.

Dolewamy wrzątek, który odparował podczas gotowania i całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie.

Dodajemy do garnka ugotowane wcześniej pulpeciki i po ponownym zagotowaniu przyprawiamy dodatkowo pod własny smak jarzynką i solą.

Na koniec zabielamy zupę śmietaną i dodajemy posiekany koperek.

Gotowanie zup lub dań jednogarnkowych w dużych ilościach to dobry pomysł dla tych, którzy nie lubią gotować codziennie.

Taką zupę możemy porcjować i zamrażać w plastikowych pojemnikach.

Jak zrobimy kilka różnych zup to potem mamy w zamrażarce spory wybór i nie musimy jeść przez kilka dni tej samej zupy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.