Pulpeciki wieprzowo – wołowe.

Składniki:

– 350 g mięsa wołowego ( łopatka )
– 350 g mięsa wieprzowego ( szynka lub łopatka )
– 1 jajko
– kasza manna
– sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Mięso wołowe i wieprzowe mielimy, a następnie dodajemy jajko i 2 łyżki kaszy manny.

Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Następnie lepimy kulki wielkości małych orzechów włoskich.

Gotowe pulpeciki wrzucamy do osolonego wrzątku i od ponownego zagotowania wody gotujemy około 4-5 minut, a pod koniec gotowania możemy wyciągnąć jeden i spróbować, czy już jest dobry.

Żeby kulki nam się lepiej lepiły to moczymy dłonie w zimnej wodzie

Jeżeli mięso jest zbyt luźne to dodajemy przed lepieniem pulpecików jeszcze trochę kaszy manny.

Pulpeciki wykorzystujemy do zup ryżowych lub jarzynowych, do sosów, albo do warzyw z makaronem lub ryżem z woka.

Pulpecików możemy zrobić więcej i część zamrozić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.