Rösti z cebulą i boczkiem.

Składniki:

– 600 g kartofli
– 150 g wędzonego i ugotowanego lub parzonego boczku
– 1 średnia cebula
– 30 g masła
– 25 ml oleju rzepakowego
– sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Kartofle myjemy i gotujemy w łupinach w osolonej wodzie do miękkości.

Odstawiamy do częściowego wystygnięcia, a następnie obieramy letnie kartofle ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach.

Boczek i cebulę kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i dodajemy boczek z cebulą, przyprawiamy pieprzem i jeżeli boczek nie był zbyt słony to możemy trochę posolić.

Smażymy chwilę i dodajemy kartofle formując jednocześnie placek wielkości patelni.

Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Żeby rösti nam się nie rozpadło to najlepiej zsunąć je na duży talerz, przykryć drugim, a następnie obrócić i zsunąć z powrotem na patelnię, żeby podsmażyć z drugiej strony.

Rösti to danie rodem ze Szwajcarii – można je zrobić również z surowych utartych kartofli oraz innych dodatków jak kiełbasa, żółty ser lub jajka.

Polecam z kefirem, maślanką lub zsiadłym mlekiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.