Kruszonka do ciast ( posypka ) – wersja 2.

Kruszonkę do ciast możemy zrobić na dwa sposoby w wersji do ścierania na tarce lub wersji małych grudek.

Poniżej wersja druga.

Składniki:

– pół szklanki mąki pszennej tortowej ( szklanka 250 ml )
– 3 łyżki masła ( około 80 g )
– 5 łyżek cukru pudru

Dodatkowo możemy użyć do wyboru:

– małą paczuszkę cukru wanilinowego lub kilka kropli aromatu waniliowego, albo śmietankowego

– otartą skórkę z połowy cytryny lub pomarańczy

– małą paczuszkę cukru cytrynowego lub pomarańczowego

– prawdziwą wanilię

Sposób przygotowania:

W małym rondelku lub garnku roztapiamy masło i odstawiamy do wystygnięcia.

Cukier puder mieszamy z mąką i dodajemy roztopione masło.

Następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą ręką, aż zrobią się małe grudki.

Gotową kruszonkę wykorzystujemy do posypywania ciast przed włożeniem do piekarnika.

Poniżej w linku pierwsza wersja kruszonki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.