Ciasto drożdżowe z kruszonką.

Przepis na blachę o wymiarach 35 cm x 27 cm lub na dwie foremki podłużne o wymiarach 28 cm x 10 cm.

Składniki na rozczyn drożdżowy:

– 1 szklanka ciepłego mleka
– 50 g świeżych drożdży
– 1 płaska łyżka cukru i 2 łyżki mąki pszennej tortowej

Sposób przygotowania rozczynu:

Do ciepłego mleka kruszymy świeże drożdże, a następnie dodajemy cukier oraz mąkę. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

Składniki na ciasto:

– 600 g mąki pszennej tortowej
– 100 g roztopionego masła
– 100 g cukru
– 2 jajka
– 1/3 łyżeczki soli

Składniki dodatkowe – 1 paczuszka cukru waniliowego, cytrynowego lub pomarańczowego.

Sposób przygotowania ciasta:

Do przesianej przez sitko mąki dodajemy sól, jajka, cukier, rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto dolewając pod koniec roztopione masło i podsypując ewentualnie mąką.

Ciasto zostawiamy w misce podsypanej mąką ( przykryte ściereczką ) do wyrośnięcia na około 40 minut.

Po ponownym wyrobieniu wykładamy ciasto na wyłozoną papierem do pieczenia blachę.

Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy wierzch kruszonką.

Blachę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – objętość ma się podwoić.

Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na 180 C (góra – dół) i pieczemy bez termo obiegu około 40-45 minut, na drugim stopniu od spodu piekarnika.

Przepis na kruszonkę poniżej.

Składniki:

– pół szklanki mąki pszennej tortowej ( szklanka 250 ml )
– 3 łyżki masła ( około 80 g )
– 5 łyżek cukru pudru

Dodatkowo możemy użyć do wyboru:

– małą paczuszkę cukru wanilinowego lub kilka kropli aromatu waniliowego, albo śmietankowego

– otartą skórkę z połowy cytryny lub pomarańczy

– małą paczuszkę cukru cytrynowego lub pomarańczowego

– prawdziwą wanilię

Sposób przygotowania:

W małym rondelku lub garnku roztapiamy masło i odstawiamy do wystygnięcia.

Cukier puder mieszamy z mąką i dodajemy roztopione masło.

Następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą ręką, aż zrobią się małe grudki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.