Sos beszamelowy z cebulą i ugotowanymi żółtkami.

Sos polecam do wszelkiego rodzaju zapiekanek z kartoflami lub makaronem.

Składniki:

– 70 g masła ( 2 łyżki )
– 2 łyżki mąki pszennej ( 50 g )
– 1 średnia cebula
– 500 ml ciepłego mleka
– 3 żółtka z ugotowanych jajek
– sól, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodatkowo siekamy, solimy i smażymy na maśle, aż będzie miękka.

Dodajemy mąkę i po 2 minutach smażenia dolewamy ciepłe mleko (często mieszając, żeby nie zrobiły się kluchy).

Przyprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Następnie wyłączamy palnik i cały sos przecieramy przez sito razem z ugotowanymi wcześniej żółtkami lub używamy zamiast sita blender.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.