Kartofle zapiekane ze śledziami i sosem beszamelowym z cebulą i ugotowanymi żółtkami.

Przepis możemy wykorzystać i zrobić zapiekankę w Wielki Piątek.

Składniki:

– 1,3 kg kartofli
– 400 g filetów śledzia zielonego lub solonych matiasów (filety) 
– 50 g parmezanu lub innego tartego żółtego sera

Sposób przygotowania:

Kartofle gotujemy w łupinach, obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę.

Filety śledzia zielonego opłukać i osuszyć w papierowych ręcznikach, a następnie pokroić w kostkę.

Zamiast świeżych filetów możemy użyć matiasy i wtedy należy je dobrze wymoczyć przez minimum 2 godziny (można zmienić 2-3 razy wodę).

Bardzo ważne, żeby je potem opłukać oraz odcisnąć z wody i dobrze osuszyć na papierowych ręcznikach ( nie puszczą nam wtedy wody w zapiekance ) – po osuszeniu filety śledziowe kroimy w kostkę.  

W naczyniu do zapiekania układamy warstwami kartofle, śledzie, sos, kartofle, śledzie, sos, kartofle i reszta sosu – jeżeli po przetarciu sosu przez sito zostanie nam cebula to dodajemy ją do pokrojonych śledzi.

Wierzch zapiekanki posypujemy startym serem.

Pieczemy w piekarniku bez termo obiegu około 35-40 minut w temp. 180 C

Zamiast śledzi można do wykorzystać dowolną wędzoną rybę obraną z ości.

Przepis i zdjęcia na sos poniżej w linku.

Sos beszamelowy z cebulą i ugotowanymi żółtkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.