Ćwikła – buraczki z chrzanem.

Przepis na 5 słoików o pojemności 500 ml.

Składniki:

– 2,8 kg buraków ćwikłowych
– 1/2 szklanki cukru ( pojemność szklanki 250 ml )
– 1/3 szklanki octu spirytusowego 10 %
– 1 łyżka soli

– 600 g świeżego chrzanu lub 3 słoiczki gotowego po 200 g

Sposób przygotowania:

Korzenie chrzanu po obraniu ze skórki jeżeli są zwiędnięte to wkładamy na godzinę do zimnej wody.

Buraki gotujemy i po wystudzeniu obieramy ze skórki – otrzymamy trochę ponad 2 kg .

Trzemy ręcznie na tarce z małymi oczkami lub mechanicznie w robocie kuchennym, a następnie dodajemy cukier, ocet oraz sól i całość mieszamy.

Chrzan również trzemy na tarce z małymi oczkami i dodajemy do buraczków.

Po dodaniu chrzanu możemy już pod własny smak dodać jeszcze sól, cukier i ocet.

Ćwikłę nakładamy ciasno do słoików zostawiając od góry 1,5 cm wolnej przestrzeni.

Słoiki dobrze zakręcamy, a następnie pasteryzujemy 25 minut w garnku z wodą lub 45 minut w piekarniku nagrzanym do 130 C.

Jeżeli wybierzemy pierwszy sposób to dno garnka wyścielamy złożoną gazą, a następnie wkładamy słoiki, zalewamy ciepłą wodą na wysokość 3/4 słoików i od czasu zagotowania wody zmniejszamy płomień palnika i pasteryzujemy 25 minut.

Po wyciągnięciu słoiki odwracamy do góry dnem i układamy na desce drewnianej lub jakiejś podkładce odpornej na gorąc.

Po 20 minutach można je obrócić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.