– 600 g świeżego chrzanu lub 3 słoiczki gotowego po 200 g
Sposób przygotowania:
Korzenie chrzanu po obraniu ze skórki jeżeli są zwiędnięte to wkładamy na godzinę do zimnej wody.
Buraki gotujemy i po wystudzeniu obieramy ze skórki – otrzymamy trochę ponad 2 kg .
Trzemy ręcznie na tarce z małymi oczkami lub mechanicznie w robocie kuchennym, a następnie dodajemy cukier, ocet oraz sól i całość mieszamy.
Chrzan również trzemy na tarce z małymi oczkami i dodajemy do buraczków.
Po dodaniu chrzanu możemy już pod własny smak dodać jeszcze sól, cukier i ocet.
Ćwikłę nakładamy ciasno do słoików zostawiając od góry 1,5 cm wolnej przestrzeni.
Słoiki dobrze zakręcamy, a następnie pasteryzujemy 25 minut w garnku z wodą lub 45 minut w piekarniku nagrzanym do 130 C.
Jeżeli wybierzemy pierwszy sposób to dno garnka wyścielamy złożoną gazą, a następnie wkładamy słoiki, zalewamy ciepłą wodą na wysokość 3/4 słoików i od czasu zagotowania wody zmniejszamy płomień palnika i pasteryzujemy 25 minut.
Po wyciągnięciu słoiki odwracamy do góry dnem i układamy na desce drewnianej lub jakiejś podkładce odpornej na gorąc.
Dodaj komentarz