Sałatka kartoflana ze śledziami, jajkami i cebulą.

Składniki:

– 3 duże matiasy ( filety śledziowe )
– 800 g kartofli
– 5-6 jajek
– 2 średnie cebule
– 2 łyżki majonezu
– 2 łyżki jogurtu
– pieprz czarny mielony,sól

Sposób przygotowania:

Matiasy moczymy w wodzie ( około 2 godziny ) po czym płuczemy, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w kostkę.

Kartofle gotujemy w łupinach, jajka gotujemy na twardo, cebulę przed samym podaniem obieramy, kroimy w kostkę lub pół plasterki (solimy lub możemy sparzyć wrzątkiem na sicie).

Ugotowane i wystudzone kartofle obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę, jajka również kroimy w podobną kostkę.

Dodajemy pokrojone matiasy, cebulę, majonez lub majonez i jogurt (w ilości według własnego uznania i smaku).

Doprawiamy sałatkę pieprzem, solą i wszystko mieszamy.

Sałatkę odstawiamy do lodówki na kilka godzin – najlepsza jest na drugi dzień.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.