Pieczeń wieprzowa z szynki w sosie własnym z dodatkiem korniszonów i marynowanych grzybków.

Składniki:

– 1,5 kg szynki wieprzowej ( może być w 2 kawałkach )
– 100 g smalcu lub olej rzepakowy
– 3 średnie cebule, 4 ząbki czosnku
– 100 g małych korniszonów, 100 g marynowanych grzybów leśnych
– mąka pszenna
– jarzynka domowa lub vegeta, papryka słodka, 1 kostka pieczeniowa, sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Mięso czyścimy, płuczemy i osuszamy, a następnie przyprawiamy domową jarzynką ( vegetą ) i dusimy w garnku na smalcu lub oleju (pod przykryciem).

Jak włożymy szynkę na rozgrzany tłuszcz to od razu dolewamy gorącą wodę na wysokość około 3 cm i dusimy na małym ogniu od czasu do czasu przewracając mięso – w między czasie dolewamy jeszcze wodę, a całkowity czas duszenia i smażenia to około 90 minut.

Po około 75-80 minutach duszenia nie dolewamy już wody i pozwalamy jej odparować ( częściowe przykrycie ).

Kiedy zostanie sam tłuszcz posypujemy mięso słodką papryką i obsmażamy z każdej strony na rumiany kolor (przy przewracaniu szynki dodajemy jednak za każdym razem niewielką ilość wody, żeby mięso za szybko nie spaliło się).

Wyciągamy mięso na talerz i kroimy na plastry dopiero po wystudzeniu.

Następnie do garnka z tłuszczem wrzucamy pokrojoną w pół plasterki cebulę, którą solimy i przyprawiamy pieprzem.

Smażymy do czasu, aż cebula będzie miękka, a następnie dodajemy roztarty czosnek i po chwili zalewamy całość gorącą przegotowaną wodą (około 1,2 l).

Po około 15 minutach gotowania na małym ogniu (cebula będzie się pomału rozpadać) dodajemy do smaku paprykę słodką.

Po kolejnych kilku minutach dodajemy pokrojone na plastry mięso oraz 1 kostkę pieczeniową dla bardziej wyrazistego smaku (można pominąć), a następnie pokrojone wzdłuż na pół korniszony i pokrojone na kawałki grzybki.

Gotujemy na małym ogniu kilka minut i zagęszczamy sos “zaklepką” przecierając przez sitko mąkę pszenną zmieszaną z wodą (3/4 szklanki zimnej wody i 2 łyżki mąki).

Podczas dolewania “zaklepki” sos cały czas mieszamy, żeby nie zrobiły się kluchy.

Po ponownym zagotowaniu jeżeli sos jest dla nas zbyt gęsty to dolewamy pół szklanki wrzątku.

Na koniec próbujemy i ewentualnie jeszcze przyprawiamy sos jarzynka, solą, pieprzem oraz słodką papryką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.