Buraczki z cebulą zasmażane na smalcu ze skwarkami.

Składniki dla 3 osób:

– 600 g buraków ćwikłowych
– 1 duża cebula
– smalec ze skwarkami
– ocet jabłkowy, cukier
– sól, pieprz czarny mielony, kminek
– mąka pszenna

Sposób przygotowania:

Buraczki gotujemy do miękkości, a następnie po wystudzeniu obieramy ze skórki i trzemy na tarce z małymi oczkami (buraczki możemy ugotować dzień wcześniej).

Cebulę kroimy w kosteczkę.

Na patelnię dajemy dużą łyżkę smalcu ze skwarkami, na którym podsmażamy posoloną cebulę.

Następnie dodajemy 1 łyżeczkę mąki pszennej i po chwili tarte buraczki.

Całość podsmażamy do czasu odparowania płynu z buraków.

W trakcie smażenia buraczki przyprawiamy pod własny smak octem, cukrem, solą , pieprzem oraz kminkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.