Pieczarki z marchewką, fasolką szparagową oraz cebulą.
Składniki:
– 800 g pieczarek – 3 średnie marchewki – 450 g mrożonej fasolki szparagowej lub 350 g świeżej – 2 duże cebule – masło, olej rzepakowy – pieprz czarny mielony, sól, pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Fasolkę szparagową wyciągamy z zamrażarki na godzinę przed przygotowaniem potrawy, a jeżeli używamy świeżej to gotujemy ją na pół twardo. Pieczarki kroimy w plasterki, marchewkę po obraniu ze skórki w słupki, a cebulę w pół plasterki.
Na patelnię wlewamy 3 łyżki wody i dodajemy pokrojone pieczarki, które po chwili puszczą wodę. Jak woda odparuje to dodajemy 1 łyżkę masła i smażymy pieczarki do zarumienienia przyprawiając solą i pieprzem.
Usmażone pieczarki wkładamy do garnka, a na tej samej patelni smażymy do miękkości cebulę ( wcześniej posoloną ) na niewielkiej ilości oleju i masła.
Usmażoną cebulę wkładamy do garnka z pieczarkami, a na tej samej patelni smażymy ( około 6 minut ) do miękkości na niewielkiej ilości oleju oraz masła marchewkę przyprawiając ją pod koniec pieprzem ziołowym.
Pod koniec smażenia marchewki włączamy palnik pod garnkiem z pieczarkami oraz cebulą i zaczynamy podgrzewać – dodajemy usmażoną marchewkę i po kilku minutach fasolkę szparagową.
Wszystko dusimy na małym ogniu ( dolewając niewielką ilość gorącej wody ), aż fasolka będzie miękka.
Na koniec całość przyprawiamy solą i pieprzem pod własny smak – podajemy na ciepło.
Dodaj komentarz