– 3 nogi wieprzowe ( najlepiej przekrojone na pół) o wadze około 2,7 kg – 2 średnie golonki wieprzowe o wadze około 1,7 kg – 1,7 kg wołowiny – 12 ząbków czosnku – 3 większe marchewki, średni seler – 6 listków laurowych oraz 12 kulek ziela angielskiego – 3 łyżeczki soli, 3 łyżeczki jarzynki domowej lub vegety, 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
Sposób przygotowania:
Wołowinę kroimy na kilka kawałków i gotujemy osobno w garnku z lekko posoloną wodą około 2 godzin zbierając w trakcie gotowania szumowinę ( wywaru z gotowania nie wykorzystujemy ).
Wieprzowe nogi szorujemy i dokładnie myjemy, a następnie razem z golonkami wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą, żeby całość była zakryta.
Gotujemy około 1 godziny na małym ogniu zbierając powstałą szumowinę.
Następnie dodajemy obrane marchewki i seler oraz liście laurowe, ziele angielskie, sól, jarzynkę i 6 całych ząbków czosnku.
Całość gotujemy na małym ogniu kolejne 3,5 godziny.
W międzyczasie po 1 godzinie wyciągamy seler oraz marchewki i dodajemy ugotowane mięso wołowe, a także pieprz w ziarenkach oraz zmiażdżony i posiekany czosnek ( 6 ząbków).
Pokrojone w plasterki marchewki wykorzystujemy później do wyłożenia misek lub słoików.
Po 3,5 godzinach wyciągamy mięso z kośćmi do wystudzenia, a wywar przecedzamy przez sito.Po częściowym wystudzeniu dokładnie obieramy golonki i nóżki z mięsa i skórek, które razem z wołowiną drobno kroimy.
Pokrojone mięso oraz skórki dodajemy do przecedzonego wywaru, a następnie całość zagotowujemy i przekładamy do misek lub słoików.
Słoiki od razu zakręcamy na gorąco, a po wystygnięciu przechowujemy w lodówce – galareta po 3 tygodniach jest nadal bardzo dobra – dłużej nie próbowałem trzymać.
Z powyższych proporcji starczyło na zalanie trzech miseczek i 9 słoików o pojemności 350 ml.
Dodaj komentarz