Wątróbka z kurczaka w sosie z cebulą i jabłkiem oraz ogórki konserwowe.

Składniki dla 4 osób:

– 1 kg wątróbki z kurczaka
– 3 średnie cebule
– 2 średnie jabłka
– mąka pszenna
– olej rzepakowy
– sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Wątróbkę oczyszczamy, przemywamy, osuszamy i obtaczamy w mące.

Smażymy partiami na gorącym oleju, a następnie wyciągamy i odkładamy do miski.

Na tej samej patelni smażymy na pozostałym tłuszczu pokrojoną w pół plasterki i posoloną cebulę oraz po chwili dodajemy kawałki jabłek i wszystko chwilę dusimy.

Dodajemy wcześniej usmażoną wątróbkę, a następnie wlewamy trochę przegotowanej wody i dusimy całość pod przykryciem ( 5-10 minut ) przyprawiając potrawę pod koniec czarnym mielonym pieprzem i solą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.