Zupa gołąbkowa na włoskiej kapuście.

Składniki:

– 1 kg mięsa wieprzowego ( łopatka, szynka )
– 1,5 kg włoskiej kapusty ( przed obraniem z wierzchnich liści około 2,2 kg )
– 200 g ryżu
– 1,5 l passaty pomidorowej ( 2 butelki )
– 2 średnie marchewki, 1 mniejszy seler
– 3 duże cebule
– 3 większe cebule
– olej rzepakowy
– sól, pieprz czarny mielony, domowa jarzynka lub vegeta, maggi
– woda ( wrzątek )

– duży garnek 7 l

Sposób przygotowania:

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, a następnie szatkujemy nożem, solimy i odstawiamy, żeby puściła wodę i zmiękła.

Mięso mielimy, cebulę kroimy w kostkę, marchewki i seler trzemy na tarce z dużymi oczkami.

Cebulę solimy i smażymy na oleju, a następnie dodajemy mielone mięso i dalej smażymy na średnim ogniu, aż wyparuje cała woda.

Dodajemy starte marchewki, seler i całość obsmażamy, a następnie zalewamy wszystko wrzątkiem ( ma przykryć wszystko ) i gotujemy na niewielkim ogniu około 5 minut.

Dodajemy odciśniętą z wody kapustę i wlewamy wrzątek, żeby nam przykrył kapustę – dodajemy płaską łyżkę soli i całość gotujemy 10 minut.

Następnie dodajemy surowy ryż i jak jest za mało wrzątku to ponownie trochę dolewamy.

Gotujemy wszystko do miękkości i wlewamy passatę pomidorową.

Po zagotowaniu i przyprawieniu pod własny smak zupa jest gotowa.

Możemy ją podać z posiekaną pietruszką.

Gotowanie zup lub dań jednogarnkowych w dużych ilościach to dobry pomysł dla tych, którzy nie lubią gotować codziennie.
Taką zupę możemy porcjować i zamrażać w plastikowych pojemnikach.
Jak zrobimy kilka różnych zup to potem mamy w zamrażarce spory wybór i nie musimy jeść przez kilka dni tej samej zupy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.