Kurczak w sosie śmietanowym z marchewką kalarepą i fasolką szparagową.

Składniki dla 4-6 osób:

– 5 udek z kurczaka
– 1 większa kalarepa, 2 średnie marchewki
– 250 g fasolki szparagowej (mrożonej)
– pół małej puszki kukurydzy
– 500 g śmietany 18 %
– mąka pszenna
– olej rzepakowy
– sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
– gorąca przegotowana woda około 500 ml

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie, a następnie po częściowym wystudzeniu pozbywamy się skóry i kości zostawiając samo mięso.

Marchewkę i kalarepę kroimy w słupki i smażymy na oleju około 5-6 minut, a następnie przyprawiamy pieprzem ziołowym i dodajemy 1 łyżkę mąki robiąc delikatną zasmażkę.

Fasolkę szparagową obgotowujemy osobno w niewielkiej ilości wody, aż będzie lekko twarda.

Wszystko razem przekładamy do garnka i wlewamy 0,5 l wrzątku – dusimy całość kilka minut i wlewamy śmietanę.

Gotujemy, aż sos zgęstnieje doprawiając go pod własny smak – jeżeli sosu będzie za mało to możemy dolać trochę wrzątku ( przed przyprawianiem ).

Na koniec dodajemy kawałki kurczaka oraz kukurydzę i całość podgrzewamy.

Polecam do ryżu, kaszy lub makaronu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.