Mortadela smażona z sadzonymi jajkami i szczypiorkiem. Składniki: – 3 plastry mortadeli grubości 1,5 cm – 3 jajka – szczypiorek – olej rzepakowy – pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: W plastrach mortadeli wycinamy kieliszkiem kółka i smażymy je z jednej strony na niewielkiej ilości oleju, aż się zarumienią. Mortadelę przewracamy i do środka wbijamy po jednym jajku, przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy do czasu ścięcia białka. Gotową potrawę doprawiamy mielonym pieprzem oraz posypujemy krojonym szczypiorkiem. Nie solimy ponieważ mortadela jest wystarczająco słona. Przed wbiciem jajek możemy do każdego otworu w mortadeli wsypać trochę groszku konserwowego. Zobacz wpisy Previous PostSmażone zaguby podlaskie ( zawijasy nasutowskie ) dodatkowo okraszone podsmażoną cebulą.Next PostBiałe kluski śląskie nadziewane mięsem wołowym i okraszone słoniną. 22 lutego 2021 Darek Dania półmięsne, Klimaty PRL, Śniadania - kolacje Leave a comment
Dodaj komentarz