Składniki:
– 200 g dowolnej szynki w plasterkach
– duża puszka ananasa
– 300 g żółtego sera królewskiego z Sierpca
– słodka papryka mielona, oregano
– dowolny ulubiony ketchup lub sos pomidorowy
– dodatkowo kukurydza z puszki
Składniki na ciasto:
– 3 szklanki białej mąki pszennej lub orkiszowej – typ od 450 do 700
– 40 g świeżych drożdży
– 1 szklanka ciepłej wody
– pół szklanki oleju rzepakowego
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki cukru
– do odmierzania wykorzystano szklankę o pojemności 250 ml
Sposób przygotowania:
Do garnuszka 1 l wlewamy olej, szklankę ciepłej wody, w której rozpuszczamy świeże drożdże oraz cukier i odstawiamy zaczyn na 10 minut do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy.
Do przesianej mąki dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto ręcznie na stolnicy lub blacie kuchennym podsypując sobie mąką, aż ciasto będzie elastyczne.
Następnie ciasto przekładamy do wysypanej mąką miski, przykrywamy ściereczka lnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto zbijamy pięścią, wałkujemy i nakładamy na wysmarowaną olejem blachę z wyposażenia piekarnika.
Następnie nakłuwamy ciasto widelcem, odstawiamy na 10-15 minut i smarujemy ketchupem lub sosem pomidorowym oraz nakładamy szynkę w plasterkach i pokrojony ananas z puszki.
Całość posypujemy startym na dużych oczkach żółtym serem wymieszanym wcześniej ze słodką papryką i oregano.
Możemy dodatkowo na szynkę i ananasa dodać odsączoną kukurydzę z puszki.
Pieczemy bez termo obiegu (góra – dół) na drugim stopniu od dołu w temp. 190 C około 40 minut.
Drożdżowe ciasto na domową pizzę.
Ketchup z cukini.
Ketchup z dyni, papryki i cebuli.
Ketchup z pomidorów i czerwonej papryki.








Dodaj komentarz