Sałatka jarzynowa z jajkami, porem, jabłkiem i szynką.
Królowa sałatek, czyli sałatka jarzynowa ma niezliczone wersje i każdy robi w swoim domu taką jaka akurat jemu odpowiada.
W naszym domu robi się wiele wersji sałatki jarzynowej – poniżej jedna z nich.
Składniki:
– 4 kartofle, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały seler – 1 jabłko – 1 średni por – 3-4 ogórki konserwowe – 3-4 jajka – 150 g szynki wieprzowej lub innej ulubionej wędliny – mała puszka kukurydzy konserwowej – sól. pieprz czarny mielony
majonez
Sposób przygotowania:
Kartofle, marchew, seler i pietruszkę płuczemy i gotujemy w łupinach (wody nie solimy) – po wystudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę.
Dodajemy do warzyw odsączoną kukurydzę, pokrojone w kostkę ugotowane na twardo jajka, por, ogórki konserwowe, szynkę i starte jabłko na dużych oczkach oraz majonez w ilości według własnych preferencji smakowych.
Wszystko mieszamy i doprawiamy sałatkę pieprzem oraz solą.
Dodaj komentarz