Mizeria z ogórków, sałaty lodowej, rzodkiewek i śmietany.
Składniki dla 4 osób:
– 2 ogórki szklarniowe lub 6 większych gruntowych – 4 rzodkiewki – kilka liści sałaty lodowej – gęsta śmietana lub jogurt – sól, pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Ogórki obieramy ze skórki i kroimy na tarce, na plasterki.
Na tej samej tarce kroimy również rzodkiewkę.
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki.
Należy pamiętać o tym, aby obierając ogórki zawsze zaczynać od ich jaśniejszej strony – ciemniejszy koniec ogórka jest bowiem gorzki i gdy będziemy nożem zaczynać od tamtej strony to rozciągniemy ten gorzki smak po całym warzywie.
Ogórki solimy, mieszamy i odstawiamy na 15 minut, żeby puściły wodę (jej nadmiar w połączeniu ze śmietaną lub jogurtem psuje cały smak mizerii).
Z ogórków zlewamy nadmiar wody, ale nie odciskamy zbyt mocno, dodajemy rzodkiewkę, sałatę oraz 2 łyżki gęstej śmietany.
Zamiast śmietany możemy wykorzystać jogurt grecki w całości lub zmieszać go pół na pół ze śmietaną.
Super przepis, na pewno wypróbuję 😊
👍😊