Rolady bigosowe z karkówki wieprzowej w sosie pieczeniowym.

Składniki na 10 rolad:

– 1,3 kg karkówki wieprzowej
– około 700 g bigosu
– smalec wieprzowy lub olej rzepakowy
– pieprz czarny mielony, sól, papryka słodka
– mąka pszenna i zimna woda na „zaklepkę”

Sposób przygotowania:

Bigos musi być w miarę gęsty, żeby nam się nie wylał z rolad, więc jak ma za dużo płynu musimy wcześniej go odparować na patelni, a następnie wystudzić.

Polecam bigos zrobiony według przepisu poniżej:

Mięso kroimy na 10 równych plastrów, które rozbijamy i przyprawiamy z obu stron pieprzem oraz solą. 

Na mięso nakładamy zimny bigos, a następnie zwijamy rolady i spinamy je szpikulcami, wykałaczkami lub związujemy nitką.

Smażymy pod częściowym przykryciem na tłuszczu w większym garnku, obracając rolady z każdej strony – na początku podlewamy je gorącą wodą, żeby dusiły się i w miarę zmiękły przed końcowym smażeniem.

Po odparowaniu wody smażymy jeszcze jakiś czas do ładnego zarumienienia.

Podsmażone rolady wyciągamy i po chwili jak przestygną to wyciągamy z nich szpikulce lub wykałaczki.

Na bazie pozostałego w garnku  tłuszczu robimy sos.

Zalewamy tłuszcz gorąca wodą ( około 1 l ) i gotujemy całość kilka minut, a następnie robimy „zaklepkę” i zagęszczamy sos wodą zmieszaną z mąką ( 200 ml zimnej wody + 2 łyżki mąki ).

Doprowadzamy ponownie do zagotowania mieszając dosyć często i wkładamy rolady.

Wszystko razem dusimy na niewielkim ogniu, aż rolady będą całkiem miękkie ( około 15- 20 minut), doprawiając sos przyprawami – jeżeli będzie mało wyrazisty to możemy dodatkowo przyprawić kostką pieczeniową.

Na zdjęciach rolady zrobione z półtorej porcji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.