Rolady bigosowe z karkówki wieprzowej w sosie pieczeniowym.
Składniki na 10 rolad:
– 1,3 kg karkówki wieprzowej – około 700 g bigosu – smalec wieprzowy lub olej rzepakowy – pieprz czarny mielony, sól, papryka słodka – mąka pszenna i zimna woda na “zaklepkę”
Sposób przygotowania:
Bigos musi być w miarę gęsty, żeby nam się nie wylał z rolad, więc jak ma za dużo płynu musimy wcześniej go odparować na patelni, a następnie wystudzić.
Mięso kroimy na 10 równych plastrów, które rozbijamy i przyprawiamy z obu stron pieprzem oraz solą.
Na mięso nakładamy zimny bigos, a następnie zwijamy rolady i spinamy je szpikulcami, wykałaczkami lub związujemy nitką.
Smażymy pod częściowym przykryciem na tłuszczu w większym garnku, obracając rolady z każdej strony – na początku podlewamy je gorącą wodą, żeby dusiły się i w miarę zmiękły przed końcowym smażeniem.
Po odparowaniu wody smażymy jeszcze jakiś czas do ładnego zarumienienia.
Podsmażone rolady wyciągamy i po chwili jak przestygną to wyciągamy z nich szpikulce lub wykałaczki.
Na bazie pozostałego w garnku tłuszczu robimy sos.
Zalewamy tłuszcz gorąca wodą ( około 1 l ) i gotujemy całość kilka minut, a następnie robimy “zaklepkę” i zagęszczamy sos wodą zmieszaną z mąką ( 200 ml zimnej wody + 2 łyżki mąki ).
Doprowadzamy ponownie do zagotowania mieszając dosyć często i wkładamy rolady.
Wszystko razem dusimy na niewielkim ogniu, aż rolady będą całkiem miękkie ( około 15- 20 minut), doprawiając sos przyprawami – jeżeli będzie mało wyrazisty to możemy dodatkowo przyprawić kostką pieczeniową.
Dodaj komentarz