Skip to content
Potrawa jest wspomnieniem z lat dziecięcych i była częstym gościem na obiad w przedszkolu oraz szkole podstawowej.
Składniki dla 2 osób:
– 0,5 l mleka
– 4-5 łyżek kaszy manny
– 3-4 łyżeczki cukru
– szczypta soli
– sok malinowy
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy mleko i podgrzewamy.
Następnie dodajemy sól i kaszę manną.
Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając, żeby kaszy nie przypalić.
Pod koniec gotowania jak kasza będzie gęstnieć dodajemy cukier.
Gotowy grysik wylewamy na talerze i po chwili dodajemy sok malinowy.
To ile dodamy cukru oraz kaszy do mleka zależy od nas samych i musimy zrobić ze dwa, trzy razy, żeby wyczuć jaka gęstość i smak nam odpowiada.
Polecam kaszę błyskawiczną – szybciej się robi i mniejsze ryzyko przypalenia.
Dodaj komentarz