Grysik na mleku z sokiem malinowym.

Potrawa jest wspomnieniem z lat dziecięcych i była częstym gościem na obiad w przedszkolu oraz szkole podstawowej.

Składniki dla 2 osób:

– 0,5 l mleka
– 4-5 łyżek kaszy manny
– 3-4 łyżeczki cukru
– szczypta soli
– sok malinowy

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy mleko i podgrzewamy.

Następnie dodajemy sól i kaszę manną.

Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając, żeby kaszy nie przypalić.

Pod koniec gotowania jak kasza będzie gęstnieć dodajemy cukier.

Gotowy grysik wylewamy na talerze i po chwili dodajemy sok malinowy.

To ile dodamy cukru oraz kaszy do mleka zależy od nas samych i musimy zrobić ze dwa, trzy razy, żeby wyczuć jaka gęstość i smak nam odpowiada.

Polecam kaszę błyskawiczną – szybciej się robi i mniejsze ryzyko przypalenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.