– pół wiejskiej kury rosołowej – przypalona cebula – por, 2 pietruszki, seler ( w sezonie z liśćmi ) – 3 – 4 średnie marchewki – ugotowane kartofle – 2 listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego – jarzynka domowa lub vegeta, sól, maggi , pieprz czarny mielony lub pikantna mieszanka z pieprzem firmy Kotanyi.
– garnek 7 litrowy
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy około 5 litrów zimnej wody, wkładamy kurczaka, a następnie jak się woda zagotuje zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy bez przykrycia około 45 minut zbierając delikatnie powstałą szumowinę.
Dodajemy pokrojone w słupki marchewki oraz w całości pietruszkę, przekrojony seler z liśćmi, por, cebulę, listki laurowe, ziele angielskie, 3 łyżeczki soli i dalej gotujemy na minimalnym ogniu około 2 godzin.
W trakcie gotowania uzupełniamy wrzątkiem ubytek wody, a pod koniec po wyciągnięciu warzyw ( oprócz marchewki ) doprawiamy rosół jarzynką, solą i maggi.
Rosół podajemy z ugotowanymi kartoflami oraz świeżo zmielonym pieprzem lub pikantną mieszanką z pieprzem firmy Kotanyi.
Jeżeli nie mamy ochoty jeść rosół kilka dni to możemy na drugi dzień zrobić na nim pomidorową, krupnik, jarzynową, ryżową lub kapuśniak ze świeżej kapusty.
Dodaj komentarz