Rosół z kartoflami na wiejskiej kurze.

Składniki na około 6 litrów:

– pół wiejskiej kury rosołowej
– przypalona cebula
– por, 2 pietruszki, seler ( w sezonie z liśćmi )
– 3 – 4 średnie marchewki 
– ugotowane kartofle
– 2 listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego
– jarzynka domowa lub vegeta, sól, maggi , pieprz czarny mielony lub pikantna mieszanka z pieprzem firmy Kotanyi.

– garnek 7 litrowy

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy około 5 litrów zimnej wody, wkładamy kurczaka, a następnie jak się woda zagotuje zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy bez przykrycia około 45 minut zbierając delikatnie powstałą szumowinę.

Dodajemy pokrojone w słupki marchewki oraz w całości pietruszkę, przekrojony seler z liśćmi, por, cebulę, listki laurowe, ziele angielskie, 3 łyżeczki soli i dalej gotujemy na minimalnym ogniu około 2 godzin.

W trakcie gotowania uzupełniamy wrzątkiem ubytek wody, a pod koniec po wyciągnięciu warzyw ( oprócz marchewki ) doprawiamy rosół jarzynką, solą i maggi.

Rosół podajemy z ugotowanymi kartoflami oraz świeżo zmielonym pieprzem lub pikantną mieszanką z pieprzem firmy Kotanyi. 

Jeżeli nie mamy ochoty jeść rosół kilka dni to możemy na drugi dzień zrobić na nim pomidorową, krupnik, jarzynową, ryżową lub kapuśniak ze świeżej kapusty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.