Karminadle ( kotlety mielone ) wieprzowe z szynki i łopatki.

Karminadle to śląska nazwa kotletów mielonych przygotowywanych najczęściej z mielonego mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub z mięsa króliczego.

Składniki:

– 650 g łopatki
– 650 g szynki
– 3 średnie cebule
– 2 jajka
– 1 czerstwa duża bułka
– mleko
– bułka tarta
– sól, pieprz czarny mielony
– smalec wieprzowy lub olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Mięso mielimy, bułkę namaczamy w garnuszku z mlekiem i przyciskamy czymś.

Cebulę kroimy w kostkę, solimy i smażymy na oleju, aż się lekko przyrumieni i zmięknie.

Do zmielonego mięsa dodajemy odciśniętą z mleka bułkę, usmażoną cebulę, jajka i całość wyrabiamy ręcznie doprawiając solą i pieprzem – w trakcie mieszania najlepiej spróbować surowe mięso, czy jest dobrze doprawione.

Formujemy z masy mięsnej średniej wielkości kulki, a następnie obtaczamy je w bułce tartej i klepiemy na kotleciki.

Smażymy na smalcu lub oleju i odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.