Karminadle ( kotlety mielone ) wieprzowe z szynki i łopatki.
Karminadle to śląska nazwa kotletów mielonych przygotowywanych najczęściej z mielonego mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub z mięsa króliczego.
Składniki:
– 650 g łopatki – 650 g szynki – 3 średnie cebule – 2 jajka – 1 czerstwa duża bułka – mleko – bułka tarta – sól, pieprz czarny mielony – smalec wieprzowy lub olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Mięso mielimy, bułkę namaczamy w garnuszku z mlekiem i przyciskamy czymś.
Cebulę kroimy w kostkę, solimy i smażymy na oleju, aż się lekko przyrumieni i zmięknie.
Do zmielonego mięsa dodajemy odciśniętą z mleka bułkę, usmażoną cebulę, jajka i całość wyrabiamy ręcznie doprawiając solą i pieprzem – w trakcie mieszania najlepiej spróbować surowe mięso, czy jest dobrze doprawione.
Formujemy z masy mięsnej średniej wielkości kulki, a następnie obtaczamy je w bułce tartej i klepiemy na kotleciki.
Smażymy na smalcu lub oleju i odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Dodaj komentarz