Tortilla española, czyli klasyczna hiszpańska tortilla chłopska.

Kto czytał Don Kichota to może sobie przypomni, że tortilla chłopska była ulubioną potrawą Sancho Pansy.

Jest to hiszpańska odmiana omletu – prosta w wykonaniu i zarazem bardzo smaczna.

Składniki dla 2-3 osób:

– 600 g kartofli po obraniu ze skórki (odmiany mniej sypkie) 
– 6 jajek
– 1 duża cebula
– olej rzepakowy
– sól, pieprz czarny mielony

To są podstawowe składniki, ale dzisiaj tą potrawę podaje się z rozmaitymi dodatkami – ja bardzo lubię z kiełbasą chorizo i żółtym serem.

– 100 g kiełbasy chorizo
– 50 gram pokrojonego na kawałeczki dowolnego ulubionego żółtego sera

Sposób przygotowania:

Kartofle obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki nożem lub na tarce, cebulę kroimy w plastry o grubości 2 mm.

Na większej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i smażymy najpierw cebulę, a po chwili dodajemy pokrojone kartofle i kiełbasę. Smażymy całość około 10-12 minut, aż kartofle będą miękkie.

Jajka roztrzepujemy w większej misce, dodajemy pokrojony ser i przyprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie dodajemy odsączone z tłuszczu usmażone kartofle z cebulą i kiełbasą – całość mieszamy.

Na tej samej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i wylewamy całą masę.

Smażymy na małym ogniu około 6-8 minut, aż jajka na spodzie się zetną, a następnie powoli zsuwamy tortillę na duży talerz lub tacę, po czym przykrywamy ją patelnią i szybko odwracamy.

Z drugiej strony smażymy już krócej – około 2-3 minuty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.