Gulasz z indyka, marchewek, kalarepy i cebuli.

Składniki:

– 1,5 kg fileta z indyka
– 3 średnie marchewki
– 2 większe cebule
– 2 mniejsze kalarepy
– 2 łyżki mąki pszennej oraz 1/2 szklanki zimnej wody
– 150 ml śmietany 18 % do zup i sosów
– olej rzepakowy i masło
– sól, pieprz czarny mielony, chili w płatkach, domowa jarzynka lub vegeta

– mąka, woda i śmietana to składniki na “zaklepkę”

Sposób przygotowania:

Marchewkę i kalarepę po obraniu kroimy w słupki, a cebulę w pół plasterki.

Na patelni smażymy na maśle najpierw cebulę, a następnie dorzucamy marchewkę i kalarepę.

Smażymy całość na niewielkim ogniu do czasu, aż warzywa będą lekko twarde, wtedy przyprawiamy je solą, pieprzem i odstawiamy na bok.

W garnku na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone w większą kostkę przyprawione jarzynką mięso indyka.

Kiedy mięso puści wodę to zmniejszamy ogień na palniku i przykrywamy garnek pokrywką ( zostawiając ją delikatnie uchyloną ), a następnie czekamy, aż cała woda odparuje mieszając mięso kilka razy.

Po odparowaniu wody obsmażamy mięso kilka minut i wlewamy 1,5 l wrzątku.

Gotujemy mięso pod częściowym przykryciem około 5 minut na małym ogniu i dodajemy całą zawartość patelni (cebulę z marchewką i kalarepą) i całość gotujemy około 10 minut.

Następnie zagęszczamy gulasz “zaklepką” zrobioną z mąki, śmietany i zimnej wody – najlepiej wymieszaną masę przetrzeć przed wlaniem do garnka z mięsem przez sitko, żeby nie było grudek.

Jeżeli po ponownym zagotowaniu stwierdzimy, że sos jest za gęsty i jest go za mało to dolewamy trochę wrzątku i doprawiamy jeszcze gulasz przyprawami pod własny smak solą pieprzem oraz chili w płatkach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.