– 1,5 kg fileta z indyka – 3 średnie marchewki – 2 większe cebule – 2 mniejsze kalarepy – 2 łyżki mąki pszennej oraz 1/2 szklanki zimnej wody – 150 ml śmietany 18 % do zup i sosów – olej rzepakowy i masło – sól, pieprz czarny mielony, chili w płatkach, domowa jarzynka lub vegeta
– mąka, woda i śmietana to składniki na “zaklepkę”
Sposób przygotowania:
Marchewkę i kalarepę po obraniu kroimy w słupki, a cebulę w pół plasterki.
Na patelni smażymy na maśle najpierw cebulę, a następnie dorzucamy marchewkę i kalarepę.
Smażymy całość na niewielkim ogniu do czasu, aż warzywa będą lekko twarde, wtedy przyprawiamy je solą, pieprzem i odstawiamy na bok.
W garnku na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone w większą kostkę przyprawione jarzynką mięso indyka.
Kiedy mięso puści wodę to zmniejszamy ogień na palniku i przykrywamy garnek pokrywką ( zostawiając ją delikatnie uchyloną ), a następnie czekamy, aż cała woda odparuje mieszając mięso kilka razy.
Po odparowaniu wody obsmażamy mięso kilka minut i wlewamy 1,5 l wrzątku.
Gotujemy mięso pod częściowym przykryciem około 5 minut na małym ogniu i dodajemy całą zawartość patelni (cebulę z marchewką i kalarepą) i całość gotujemy około 10 minut.
Następnie zagęszczamy gulasz “zaklepką” zrobioną z mąki, śmietany i zimnej wody – najlepiej wymieszaną masę przetrzeć przed wlaniem do garnka z mięsem przez sitko, żeby nie było grudek.
Jeżeli po ponownym zagotowaniu stwierdzimy, że sos jest za gęsty i jest go za mało to dolewamy trochę wrzątku i doprawiamy jeszcze gulasz przyprawami pod własny smak solą pieprzem oraz chili w płatkach.
Dodaj komentarz