Bambrzok z kaszokiem.

Bambrzok z kaszokiem (zapiekany placek kartoflany z kaszanką) to pomału już zapomniana tradycyjna potrawa regionalna kuchni poznańskiej.

Rozmiar blachy 25×30 cm.

Proporcje dla 4 dorosłych osób ( danie jest dosyć syte ).

Składniki:

– 1 kg kartofli po obraniu
– około 800 g kaszanki
– 1 duża cebula + 1 średnia
– 2 jajka
– 4-5 łyżek mąki pszennej
– olej
– sól, pieprz czarny mielony

– opcja: 150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę i podsmażonego

Sposób przygotowania:

Średnią cebulę pokroić w kostkę, posolić i podsmażyć do zeszklenia na oleju, dodać kaszankę bez jelita i wszystko razem podsmażyć – doprawić pod koniec pieprzem i solą.

Kartofle i dużą cebulę obrać, zetrzeć wszystko na drobnych oczkach (jak na placki kartoflane) – wody nie odlewać. Dodać mąkę, jajka i ewentualnie podsmażony boczek – wszystko przyprawić solą i wymieszać.

Masę kartoflaną wykładamy na wyłożoną od spodu papierem do pieczenia blachę, boki smarujemy wcześniej olejem lub innym tłuszczem. Masa będzie miała mniej więcej 2 cm wysokości.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C i pieczemy bez termo obiegu około 45 minut.

Wyciągamy z piekarnika, nakładamy na wierzch kaszankę i ponownie pieczemy całość w temp 200 C około 20 minut.

Polecam z ogórkami małosolnymi, kiszonymi lub konserwowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.