Jajka w gniazdach – karminadle ( kotlety mielone ) z jajkiem.

Składniki:

– 300 g mięsa wieprzowego ( łopatka )
– 300 g mięsa wołowego 
– 7 jajek
– 1 duża cebula
– olej rzepakowy
– kasza manna 
– sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Sześć jajek gotujemy na twardo i po wystudzeniu obieramy je ze skorupek i kroimy wzdłuż na pół.

Mięso mielimy.

Cebulę kroimy w kostkę, solimy i smażymy na oleju do zeszklenia, a następnie odstawiamy do wystudzenia.

Do zmielonego mięsa dodajemy podsmażoną cebulę, jedno surowe jajko, trochę kaszy manny dla zagęszczenia oraz przyprawy ( sól i pieprz ).

Z całości wyrabiamy masę, którą dzielimy na 12 równych części.

Z każdej części mięsa robimy placuszek, na który układamy połówkę jajka i zawijamy formując coś pomiędzy karminadlem, a pulpetem.

Pamiętać należy podczas formowania, żeby mięso dookoła jajka było w miarę tej samej grubości.

Gniazda smażymy na oleju obracając je po 2 razy z każdej strony, a po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.