– 1 kg kiszonej kapusty – 250 g wędzonego boczku – 2 średnie cebule – 1 łyżka mąki – 1 łyżka miodu – 1 większy lub 2 mniejsze listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego – sól, pieprz czarny mielony, kminek mielony – smalec wieprzowy
Sposób przygotowania:
Kapustę kiszoną odciskamy z wody, kroimy, wkładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą na taką wysokość, żeby przykrywała kapustę. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, jedną pokrojoną w kostkę cebulę oraz pół łyżeczki soli. Gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty.
Na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek (jeżeli jest mało tłusty to dodajemy jedną dużą łyżkę smalcu). Kiedy boczek się wytopi dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę – smażymy do zarumienienia i dodajemy jedną dużą łyżkę mąki. Całość smażymy często mieszając, aż mąka się zarumieni, dodajemy wtedy pół szklanki wrzątku i mieszamy.
Po chwili całą zawartość patelni dodajemy do garnka z ugotowaną kapustą, następnie dodajemy 1 łyżkę miodu, mieszamy i zagotowujemy na małym ogniu.
Na koniec doprawiamy kapustę pieprzem, solą oraz kminkiem pod własny smak.
Kapusta jest pyszna. Właściwie jedli chodzi o kiszona to robię tylko taką.
Darki zniknąłeś chyba z FB.
Szkoda , brakuje mi Twojej śląskiej kuchni.
Pozdrawiam serdecznie.
Jeżeli na początku gotowania wlaliśmy tyle wody, żeby przykrywała kapustę ( powyżej 1 – 1,5 cm ) to na końcu nie odlewamy, bo część wody odparuje, a reszta wraz z kapustą zostanie zagęszczona przez zasmażkę z patelni.
Jeżeli na początku gotowania wlejemy wody za dużo to pod koniec gotowania jeśli nadal woda przykrywa kapustę możemy jej trochę odlać – pozdrawiam Darek ☺️
Kapusta pyszna
Super – dziękuję za komentarz ☺️
Kapusta jest pyszna. Właściwie jedli chodzi o kiszona to robię tylko taką.
Darki zniknąłeś chyba z FB.
Szkoda , brakuje mi Twojej śląskiej kuchni.
Pozdrawiam serdecznie.
Na FB już mnie nie będzie – teraz tylko tutaj będę dzielił się swoimi propozycjami. Pozdrawiam ☺️
Mega muszę zrobić taką kapustke 🙂 😋😋
Bardzo smaczna ☺️ Pozdrawiam
Zabieram się za nią jutro. Wszystkie produkty kupione więc jutro napisze jak wyszło.
Kapusta niebo w gębie. Ja nawet nie musze mieć nic do tego, wystarczy sama kapusta
😁😁. A domownicy wcinali aż się uszy trzęsly. Dziękuję za przepis 😘😘
Fajnie, że przepis się przydał i kapusta smakowała. Dziękuję za miły komentarz – pozdrawiam Darek ☺️
Bardzo fajny przepis jutro działam pozdrawiam😊
👍 ☺️
Czy wodę z kapusty przed dodaniem zawartości patelni trzeba odlać?
Jeżeli na początku gotowania wlaliśmy tyle wody, żeby przykrywała kapustę ( powyżej 1 – 1,5 cm ) to na końcu nie odlewamy, bo część wody odparuje, a reszta wraz z kapustą zostanie zagęszczona przez zasmażkę z patelni.
Jeżeli na początku gotowania wlejemy wody za dużo to pod koniec gotowania jeśli nadal woda przykrywa kapustę możemy jej trochę odlać – pozdrawiam Darek ☺️
Ja w trakcie robienia ,przepis jak dla singla bardzo klarowny i już mam ślinotok 😊
Pozdrawiam 👍😊
☺️
👍 ☺️
Robiłam dzisiaj wyszła przepyszna akurat miałam wszystkie składniki polecam przepis
👍 ☺️
Kapustka zasmażana wyszła idealna przepis prosty a tak smaczny 👍😊
Dziękuję 👍 ☺️
Super przepis takiego szukałam dziękuję bardzo. Pozdrawiam
Pozdrawiam 👍😊
Robiłam dziś 1 raz z tego przepisu.. Kapusta super.. Pycha 😀
Cieszę się 👍😊