Boczniaki w śmietanie z cebulą i koperkiem.

Boczniaki to grzyby, które mają niezwykłe wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Boczniaki obniżają poziom cukru i cholesterolu, a także niszczą komórki nowotworowe. Dodatkowo są źródłem białka, witamin i soli mineralnych. Warto włączyć je do diety, jeśli chcesz walczyć z przedwczesnym starzeniem się.

Boczniaki zawierają ergotioneinę – przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania.

Dzięki tym niezwykłym zaletom odżywczym i korzystnemu działaniu na organizm zaliczane są do grzybów leczniczych.

Składniki dla 2-3 osób jako dodatek do makaronu lub 4 osób jako dodatek do obiadu:

– 500 g boczniaków
– 1 duża cebula
– pół małego pęczka koperku
– 1 łyżka masła
– 250 g słodkiej śmietany 18 %
– 100 ml przegotowanej letniej wody
– sól, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Boczniaki czyścimy i kroimy kapelusze w paseczki.

Nóżki również możemy pokroić i wykorzystać do potrawy, ale będziemy musieli wtedy trochę dłużej gotować, gdyż są od kapeluszy twardsze.

Cebulę kroimy w pół plasterki, a koperek siekamy.

Pokrojone boczniaki dusimy na patelni do czasu, aż woda odparuje, a następnie dodajemy 1 łyżkę masła i po kilku minutach smażenia na niewielkim ogniu dodajemy pokrojoną cebulę.

Jak cebula zmięknie to potrawę przyprawiamy wstępnie pieprzem ziołowym oraz solą i dodajemy śmietanę oraz przegotowaną letnią wodę.

Wszystko dusimy na małym ogniu kilka minut i jak boczniaki są miękkie to dodajemy posiekany koperek oraz przyprawiamy już pod własny smak solą i pieprzem ziołowym.

Gotową potrawę możemy podać z makaronem, kartoflami, kaszą lub ryżem jako danie jarskie lub jako dodatek do dań mięsnych.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.