Zasmażana czerwona kapusta.

Kapustę zasmażaną z czerwonej kapusty zrobiłem pierwszy raz wiele lat temu, kiedy po obiedzie zostało trochę czerwonej kapusty z przepisu poniżej, a ja chciałem coś zmienić i przyrządzić ją na drugi dzień w inny sposób.

Czerwona ( modro ) kapusta na ciepło.

Na pierwszy raz możemy właśnie w ten sposób zrobić sobie niewielką porcję z części ugotowanej kapusty, z małą cebulką oraz z jednym ząbkiem czosnku, używając także mniej smalcu i mąki do zasmażki (zdjęcia poniżej).

Jak nam posmakuje to na drugi raz możemy zrobić z całej kapusty.

Przepis na całą kapustę poniżej.

Składniki dla 4-6 osób:

– kapusta czerwona o wadze około 1 kg
– 5 kulek ziela angielskiego, 2 liście laurowe
– 1 średnia cebula
– ocet jabłkowy 2 łyżki
– olej rzepakowy 
– sól, cukier

Składniki na zasmażkę:

– 3 duże łyżki smalcu ze skwarkami
– 1 średnia cebula, 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki mąki pszennej
– pieprz czarny mielony, sól, kminek mielony lub pieprz ziołowy, ocet jabłkowy

Sposób przygotowania:

Kapustę szatkujemy (głąb wyrzucamy), zalewamy zimną wodą i gotujemy dodając 3-4 łyżeczki soli, ziele angielskie i liście laurowe.

W między czasie kroimy cebulę w kostkę i solimy ją.

Kiedy kapusta będzie miękka (próbujemy co jakiś czas) to odcedzamy z wody.

Do kapusty dodajemy cebulę, mieszamy, a następnie, cukier oraz ocet i znów wszystko mieszamy (ocet doda smaku i zapewni ładny kolor kapusty).

Rozgrzewamy w garnku lub na dużej patelni smalec ze skwarkami, dodajemy pokrojoną w kostkę i posoloną cebulę. Jak cebula się zeszkli to dodajemy posiekany czosnek i po chwili mąkę.

Z całości robimy zasmażkę i dodajemy do niej kapustę, a następnie wszystko smażymy kilka minut przyprawiając octem jabłkowym, pieprzem, solą oraz kminkiem lub pieprzem ziołowym.

Zasmażkę możemy zrobić także na drobno pokrojonej słoninie, tłustszym wędzonym boczku, oleju lub maśle klarowanym, ale najsmaczniejsza jest na smalcu ze skwarkami. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.