Bitki wołowe w sosie pieczeniowym ze śliwkami.

Składniki:

– 1,5 kg wołowiny zrazowej
– łój wołowy lub olej rzepakowy
– 3 średnie cebule
– 100 g suszonych śliwek
– mąka pszenna
– pieprz czarny mielony, sól, chili lub papryka słodka, domowa jarzynka lub vegeta

Sposób przygotowania:

Śliwki zalewamy gorącą przegotowaną wodą ( około 0,5 l ) i namaczamy przez 1 godzinę, a następnie po wystudzeniu całość blendujemy i odstawiamy.

Mięso kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem.

Smażymy partiami w garnku na łoju wołowym lub oleju rzepakowym do zarumienienia z każdej strony i wyciągamy na talerz lub do miski.

Następnie na bazie pozostałego po smażeniu tłuszczu robimy sos.

Wrzucamy do garnka z tłuszczem pokrojoną w pół plasterki cebulę, którą solimy i przyprawiamy pieprzem oraz jarzynką, a następnie smażymy ją kilka minut.

Dodajemy wcześniej usmażone mięso i zalewamy wszystko około 1,2-1,5 l wrzątku – mięso w całości musi być pod wodą.

Gotujemy na małym ogniu pod częściowym przykryciem do czasu, aż bitki będą miękkie.

W trakcie gotowania możemy mięso z cebulą przewrócić kilka razy.

Mięso podczas gotowania musi być przykryte wodą mniej więcej tak jak na zdjęciach, więc jeżeli okaże się, że woda wyparowała to dolewamy niewielką ilość.

Kolejnym krokiem jest zrobienie „zaklepki” – do garnuszka wsypujemy 2 płaskie łyżki mąki pszennej, a następnie dolewamy część zblendowanych śliwek. Całość dobrze mieszamy, żeby nie było grudek i dolewamy resztę zblendowanych śliwek.

Zaklepkę wlewamy powoli do gotującego się mięsa mieszając cały czas sos.

Jak sos nam się ponownie zagotuje i zgęstnieje to doprawiamy go przyprawami pod własny smak.

Jeżeli stwierdzimy, że sos jest dla nas mało esencjonalny w smaku to można dodać 1 kostkę wołową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.