Krokiety z mięsem wieprzowym i kapustą kiszoną.

Składniki na farsz:

– 1,3 kg mięsa wieprzowego ( łopatka, szynka )
– 1,2 kg kiszonej kapusty
– 2 większe cebule
– 3 listki laurowe, 7 kulek ziela angielskiego, sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, kminek mielony
– olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Kapustę gotujemy do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.

Po ugotowaniu i odcedzeniu z wody wybieramy z kapusty liście laurowe oraz ziele, a następnie bardzo mocno odciskamy ją z wody i drobno siekamy.

Mięso mielimy, a cebulę kroimy w kostkę.

Na rozgrzany olej w woku lub większym garnku wrzucamy mięso i smażymy je do odparowania wody, a następnie dodajemy cebulę i po kilku minutach posiekaną kapustę.

Całość smażymy około 10 minut doprawiając w trakcie pod własny smak przyprawami.

Gotowego farszu otrzymamy około 1,3 kg.

Farsz w całości lub części możemy zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie.

Przepis na farsz oraz zdjęcia można zobaczyć pod linkiem poniżej:

Przepis na naleśniki poniżej:

Składniki na krokiety:

– 1,2-1,3 kg farszu z mięsa i kapusty
– naleśniki 20 szt.
– 3-4 jajka
– bułka tarta
– olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Farsz nakładamy na naleśniki, a następnie zwijamy je i obtaczamy w roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej.

Smażymy z każdej strony na oleju, na niewielkim ogniu, a następnie odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Krokiety możemy podać z czerwonym barszczykiem lub sosem grzybowym ( pieczarkowym ).

Z podanych proporcji wyjdzie nam około 20 szt.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.