Sos pieczeniowo – grzybowy z cebulą.

Składniki:

– 3 większe cebule
– sól, pieprz, domowa lub kupna jarzynka
– sproszkowane grzyby leśne lub kostki grzybowe
– 200 g śmietany 18 %
– mąka pszenna

Sposób przygotowania:

Sos robimy na bazie pozostałego tłuszczu po smażeniu mięsa.

Kroimy w pół plasterki trzy cebule, które solimy, doprawiamy pieprzem i wrzucamy do garnka z tłuszczem.

Podsmażamy cebulę kilka minut, a następnie wlewamy 0,5 l wrzątku.

Cebulę dusimy kilkanaście minut, żeby nam całkowicie zmiękła i dolewamy ponownie około 0,9 l wrzątku oraz dodajemy 1 łyżeczkę jarzynki oraz 3 łyżeczki sproszkowanych grzybów leśnych – jeżeli nie mamy to możemy pominąć ten składnik lub użyć 3 kupne kostki grzybowe.

Po kolejnych 5 minutach gotowania na małym ogniu zagęszczamy sos śmietaną zmieszaną z mąką (3 płaskie łyżki) – podczas wlewania najlepiej przecierać ją przez sitko i mieszać często sos, żeby nie zrobiły się grudki.

Po zagotowaniu sos jest gotowy i wtedy możemy do niego włożyć wcześniej smażone mięso ( rolady, bitki, pieczeń ) i razem dusić kilkanaście minut, aż mięso będzie miękkie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.