– 3 większe cebule – sól, pieprz, domowa lub kupna jarzynka – sproszkowane grzyby leśne lub kostki grzybowe – 200 g śmietany 18 % – mąka pszenna
Sposób przygotowania:
Sos robimy na bazie pozostałego tłuszczu po smażeniu mięsa.
Kroimy w pół plasterki trzy cebule, które solimy, doprawiamy pieprzem i wrzucamy do garnka z tłuszczem.
Podsmażamy cebulę kilka minut, a następnie wlewamy 0,5 l wrzątku.
Cebulę dusimy kilkanaście minut, żeby nam całkowicie zmiękła i dolewamy ponownie około 0,9 l wrzątku oraz dodajemy 1 łyżeczkę jarzynki oraz 3 łyżeczki sproszkowanych grzybów leśnych – jeżeli nie mamy to możemy pominąć ten składnik lub użyć 3 kupne kostki grzybowe.
Po kolejnych 5 minutach gotowania na małym ogniu zagęszczamy sos śmietaną zmieszaną z mąką (3 płaskie łyżki) – podczas wlewania najlepiej przecierać ją przez sitko i mieszać często sos, żeby nie zrobiły się grudki.
Po zagotowaniu sos jest gotowy i wtedy możemy do niego włożyć wcześniej smażone mięso ( rolady, bitki, pieczeń ) i razem dusić kilkanaście minut, aż mięso będzie miękkie.
Dodaj komentarz