Rolady wieprzowe ze schabu ( zrazy zawijane ) z pieczarkami i żółtym serem w sosie pieczeniowo-grzybowym.
Składniki:
– 1,6 kg schabu bez kości – 3 większe cebule – sól, pieprz, domowa jarzynka lub vegeta – sproszkowane grzyby leśne lub kostki grzybowe – smalec lub olej rzepakowy – 200 g śmietany 18 % – mąka pszenna
Składniki na farsz:
– 700 g pieczarek – 1 większa cebula – 2-3 ząbki czosnku – 120 g cheddara lub innego ulubionego żółtego sera – 3 średnie ogórki konserwowe lub kiszone – sól, pieprz – masło
Sposób przygotowania:
Pieczarki trzemy na tarce z dużymi oczkami i smażymy (na początku dodajemy kilka łyżek wody). Kiedy cała woda odparuje dodajemy do pieczarek masło, drobno pokrojoną i wcześniej posoloną cebulę oraz posiekany czosnek.
Smażymy kilka minut i dodajemy starty na małych oczkach żółty ser – mieszamy, aż ser się rozpuści i doprawiamy farsz pieprzem oraz solą.
Jeżeli na mięsie jest błona to ją usuwamy, a następnie schab kroimy na kotlety, rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Na każdy kotlet nakładamy wystudzony farsz oraz po 1-2 szt. pokrojonego w słupki ogórka (konserwowego lub kiszonego), a następnie zwijamy w rolady spinając je metalowymi szpikulcami, wykałaczkami lub związujemy je nitką.
W większym garnku roztapiamy pół kostki smalcu i obsmażamy rolady z każdej strony – gotowe (lekko przyrumienione) wyciągamy na talerz.
Na bazie pozostałego w garnku tłuszczu robimy sos.
Kroimy w pół plasterki trzy cebule, które solimy, doprawiamy pieprzem i wrzucamy do garnka z tłuszczem. Podsmażamy cebulę kilka minut, a następnie wlewamy 0,5 l wrzątku.
Cebulę dusimy kilkanaście minut, żeby nam całkowicie zmiękła i dolewamy ponownie około 0,9 l wrzątku oraz dodajemy 1 łyżeczkę jarzynki oraz 3 łyżeczki sproszkowanych grzybów leśnych – jeżeli nie mamy to możemy pominąć ten składnik lub użyć 3 kupne kostki grzybowe.
Po kolejnych 5 minutach gotowania na małym ogniu zagęszczamy sos śmietaną zmieszaną z mąką (3 płaskie łyżki) – podczas wlewania najlepiej przecierać ją przez sitko i mieszać często sos, żeby nie zrobiły się grudki.
Do zagęszczonego sosu po ponownym zagotowaniu wkładamy rolady, z których wcześniej wyciągamy szpikulce.
Całość dusimy na małym ogniu pod częściowym przykryciem około 15-20 minut i w między czasie doprawiamy jeszcze sos pod własny smak solą oraz pieprzem.
Dodaj komentarz