Skip to content
Składniki dla 4 osób:
– 1 średni karp lub pokrojony w dzwonko ( 6 sztuk )
– mąka jasna pszenna lub orkiszowa
– 3 jajka
– olej rzepakowy, masło
– sól, pieprz czarny mielony, pieprz cytrynowy
– bułka tarta
Sposób przygotowania:
Głowę karpia i ogon wykorzystujemy do ugotowania bulionu, który możemy przeznaczyć na zupę rybną lub galaretę.
Resztę karpia kroimy w dzwonko i na pół , a następnie po umyciu i wysuszeniu przyprawiamy solą, pieprzem czarnym oraz pieprzem cytrynowym.
Panierujemy w mące, rozmieszanych jajkach i bułce tartej.
Smażymy z obu stron do ładnego zarumienienia na oleju rzepakowym z dodatkiem masła.
Po usmażeniu odsączamy rybę z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Dodaj komentarz