Karp panierowany w mące, jajkach oraz bułce tartej.

Składniki dla 4 osób:

– 1 średni karp lub pokrojony w dzwonko ( 6 sztuk ) 
– mąka jasna pszenna lub orkiszowa
– 3 jajka
– olej rzepakowy, masło
– sól, pieprz czarny mielony, pieprz cytrynowy
– bułka tarta

Sposób przygotowania:

Głowę karpia i ogon wykorzystujemy do ugotowania bulionu, który możemy przeznaczyć na zupę rybną lub galaretę.

Resztę karpia kroimy w dzwonko i na pół , a następnie po umyciu i wysuszeniu przyprawiamy solą, pieprzem czarnym oraz pieprzem cytrynowym.

Panierujemy w mące, rozmieszanych jajkach i bułce tartej.

Smażymy z obu stron do ładnego zarumienienia na oleju rzepakowym z dodatkiem masła.

Po usmażeniu odsączamy rybę z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.