Zupa rybna z gałkami i komosą ryżową.

Składniki na wywar rybny:

– 1 głowa i ogon karpia
– 2 marchewki, pół selera, 1 cebula, 1 pietruszka, por
– sól, przyprawa do ryb

Składniki na zupę:

– 250 g komosy ryżowej lub ryżu
– 1 duża lub 2 średnie marchewki
– pół średniego selera
– 200 ml słodkiej śmietanki kremówki
– 4 łyżki kwaśnej śmietany
– 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz czarny mielony, domowa jarzynka lub vegeta, 3 listki laurowe i 6 kulek ziela angielskiego

– gałki rybne z przepisu poniżej

Sposób przygotowania:

Do 4,5 l zimnej wody wkładamy głowę i ogon karpia, obraną, marchewkę, por, pietruszkę, seler i przypaloną cebulę.

Z głowy karpia wcześniej usuwamy oczy, żeby bulion nie był mętny.

Dodajemy 3 łyżeczki soli oraz 2 łyżeczki przyprawy do ryb i gotujemy na niewielkim ogniu około 1,5 godziny.

Komosę ryżową przelewamy kilka razy wrzątkiem i odstawiamy w misce.

Marchewkę i seler obieramy i trzemy na tarce z dużymi oczkami.

Z bulionu wyciągamy ryby, warzywa i przecedzamy go, a następnie zagotowujemy i dodajemy do niego komosę, marchewkę, seler, liście laurowe, ziele angielskie oraz pół łyżeczki zmielonego pieprzu i 1,5 łyżeczki jarzynki.

Gotujemy na niewielkim ogniu, aż komosa i warzywa się ugotują po czym wlewamy słodką śmietanę i po chwili kwaśną, którą wcześniej hartujemy w chochli gorącej zupy.

Następnie dodajemy kulki rybne i gotujemy całość 5 minut doprawiając zupę przyprawami pod własny smak.

Gotowanie zup lub dań jednogarnkowych w dużych ilościach to dobry pomysł dla tych, którzy nie lubią gotować codziennie.

Taką zupę możemy porcjować i zamrażać w plastikowych pojemnikach.

Jak zrobimy kilka różnych zup to potem mamy w zamrażarce spory wybór i nie musimy jeść przez kilka dni tej samej zupy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.