– 600 g miruny bez skóry ( filet ) lub innej ulubionej ryby – 1 średnia marchewka – pół małego selera – 1 jajko – kasza manna – sól, pieprz czarny mielony, przyprawa do ryb
Sposób przygotowania:
Odmrożone i odciśnięte z wody filety oraz świeże warzywa kroimy i mielimy w maszynce do mielenia.
Dodajemy jajko, 2 łyżki kaszy manny oraz pieprz i sól do smaku, a następnie całość mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę.
Jeżeli masa jest zbyt luźna to dodajemy jeszcze trochę kaszy, a następnie możemy odłożyć ją na godzinę do lodówki.
Z masy rybnej robimy kulki o średnicy około 3-4 cm, które gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem płaskiej łyżeczki przyprawy do ryb od 1,5 do 2 minut od czasu wypłynięcia na wierzch i ponownego zagotowania wody.
Gałki możemy wykorzystać do zupy rybnej lub ryżowej oraz do sosu koperkowego, beszamelowego ze szpinakiem lub serowego, a także do ryby po grecku.
Możemy je również zalać zalewą octową na kilka dni i jeść jako przystawkę, albo zrobić kulki w galarecie.
Przepis na zalewę octową:
Do wody dodajemy sól, cukier, pieprz czarny w ziarenkach, jedną większą pokrojoną w pół plasterki cebulę, 2 listki laurowe i 6 kulek ziela angielskiego, a następnie wszystko należy zagotować.
Ocet wlewamy do przestudzonej zalewy.
Na 1 litr wody dajemy 1 płaską łyżkę soli, 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarenkach, 100 ml octu i 1-2 łyżki cukru ( można dać na początek 1 łyżkę, a potem dosłodzić według własnego smaku ).
Gałki wkładamy do przestudzonej zalewy i wkładamy do lodówki na 2-3 dni.
Dodaj komentarz