Gotowane gałki rybne z warzywami.

Składniki:

– 600 g miruny bez skóry ( filet ) lub innej ulubionej ryby
– 1 średnia marchewka
– pół małego selera
– 1 jajko
– kasza manna
– sól, pieprz czarny mielony, przyprawa do ryb

Sposób przygotowania:

Odmrożone i odciśnięte z wody filety oraz świeże warzywa kroimy i mielimy w maszynce do mielenia.

Dodajemy jajko, 2 łyżki kaszy manny oraz pieprz i sól do smaku, a następnie całość mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę.

Jeżeli masa jest zbyt luźna to dodajemy jeszcze trochę kaszy, a następnie możemy odłożyć ją na godzinę do lodówki.

Z masy rybnej robimy kulki o średnicy około 3-4 cm, które gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem płaskiej łyżeczki przyprawy do ryb od 1,5 do 2 minut od czasu wypłynięcia na wierzch i ponownego zagotowania wody.

Gałki możemy wykorzystać do zupy rybnej lub ryżowej oraz do sosu koperkowego, beszamelowego ze szpinakiem lub serowego, a także do ryby po grecku.

Możemy je również zalać zalewą octową na kilka dni i jeść jako przystawkę, albo zrobić kulki w galarecie.

Przepis na zalewę octową:

Do wody dodajemy sól, cukier, pieprz czarny w ziarenkach, jedną większą pokrojoną w pół plasterki cebulę, 2 listki laurowe i 6 kulek ziela angielskiego, a następnie wszystko należy zagotować.

Ocet wlewamy do przestudzonej zalewy.

Na 1 litr wody dajemy 1 płaską łyżkę soli, 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarenkach, 100 ml octu i 1-2 łyżki cukru ( można dać na początek 1 łyżkę, a potem dosłodzić według własnego smaku ).

Gałki wkładamy do przestudzonej zalewy i wkładamy do lodówki na 2-3 dni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.