Zapiekane filety rybne w sosie śmietanowym z cebulą i kolorowym pieprzem.
Składniki:
– 1 kg dowolnych filetów rybnych bez skóry ( na zdjęciach dorsz i mintaj ) – olej rzepakowy – skrobia ziemniaczana lub mąka pszenna ( na zdjęciach ryba jest obtoczona w skrobi ziemniaczanej ) – sól, pieprz cytrynowy
Składniki na sos:
– 600 ml śmietany 30 % – 4 większe cebule – masło – sól, pieprz czarny mielony, 2 i 1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu kolorowego
Sposób przygotowania:
Filety rybne przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.
Następnie panierujemy w skrobi ziemniaczanej lub mące pszennej i smażymy z obu stron na oleju rzepakowym.
Po usmażeniu odsączamy na papierowych ręcznikach.
Cebulę kroimy w pół plasterki, solimy, doprawiamy pieprzem i po chwili smażymy na maśle do zeszklenia.
Wlewamy śmietanę i po 3 minutach duszenia cebuli na małym ogniu dodajemy kolorowy ziarnisty pieprz, a następnie całość gotujemy około 4-5 minut.
Do żaroodpornego naczynia wylewamy połowę sosu, a następnie układamy usmażoną rybę i zalewamy resztą sosu.
Pieczemy w piekarniku bez termo obiegu około 25 minut w temperaturze 180 C.
Czy przygotowana rybę w sosie można zapiec w piekarniku na następny dzien?
Można tak zrobić – pozdrawiam Darek