Ciasteczka waniliowe z migdałami.

Składniki:

– 250 g mąki pszennej ( typ 450 )
– 200 g miękkiej margaryny Kasia
– 125 g mielonych migdałów ( dostępne w sklepach )
– 125 g cukru pudru
– 16 g cukru wanilinowego ( 1 opakowanie )
– 3 żółtka ( jajka przed oddzieleniem muszą być w temp. pokojowej )
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– dodatkowo aromat migdałowy

Sposób przygotowania:

Na godzinę przed robieniem ciastek wyciągamy margarynę z lodówki.

Wyrabiamy w misce ciasto z podanych składników, a następnie odkładamy do lodówki na 2 godziny.

Po tym czasie odrywamy kawałek, wałkujemy na grubość 3 mm i wycinamy foremkami dowolne kształty.

Układamy wycięte kawałki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w pewnej odległości od siebie, żeby podczas pieczenia się nie skleiły.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C ( góra – dół ) i pieczemy bez termo obiegu około 12-14 minut, na drugim stopniu od spodu piekarnika.

Jeżeli ktoś lubi to może ciastka po upieczeniu posypać dodatkowo cukrem pudrem.

Ciastka są o smaku waniliowym i nie czuć w nich za bardzo migdałów, więc jeżeli zależy nam na tym, żeby było je czuć to wystarczy do ciasta w trakcie wyrabiania dodać kilka kropel aromatu migdałowego.

Zamiast cukru waniliowego możemy użyć cukier pomarańczowy lub cytrynowy osiągając za każdym razem inny smak ciasteczek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.