Farsz ze szpinaku, ryby, gotowanych jajek oraz żółtego sera.

Składniki:

– 2 paczki mrożonego szpinaku w liściach ( 900 gram )
– 350 g dowolnej ryby ( filet bez skóry )
– 3 jajka 
– 150 g cheddara lub innego żółtego sera
– 150 g śmietany 18%, olej rzepakowy, mąka pszenna
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz czarny mielony, pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania:

Rybę przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, a następnie obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na oleju. Następnie rybę rozgniatamy widelcem.

Trzy jajka gotujemy na twardo, a po wystudzeniu obieramy ze skorupek, drobno siekamy i przyprawiamy solą i pieprzem.

Ser trzemy na drobnych oczkach.

Szpinak rozmrażamy i dusimy na patelni, aż wyparuje woda.

Dodajemy do szpinaku śmietanę, posiekany czosnek oraz przyprawiamy całość solą i pieprzem, a następnie dusimy, aż konsystencja będzie gęsta i nie lejąca.

Gdy szpinak wystygnie mieszamy go z pozostałymi składnikami i doprawiamy farsz przyprawami według własnego smaku.

Farsz możemy zastosować do drożdżowych rolad i pasztecików, do pierogów, do hot dogów lub do naleśników i krokietów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.