Buraki ćwikłowe na ciepło z cebulą i czosnkiem.

Potrawę gorąco polecam jako warzywny dodatek na Wigilię – jest to moja ulubiona wersja buraków ćwikłowych podawanych na ciepło.

Składniki dla 3-4 osób:

– 2 długie lub 4 okrągłe czerwone buraki (wielkości piłki tenisowej)
– 1 średnia cebula
– 3-4 ząbki czosnku
– olej rzepakowy, masło
– sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy (dodatkowo kminek mielony)

Sposób przygotowania:

Buraki pieczemy w piekarniku lub gotujemy w garnku z wodą, a następnie po wystudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w słupki 1 cm x 1 cm i długość około 5-6 cm.

Cebulę kroimy w kostkę i solimy, a czosnek siekamy, rozcieramy na desce i również solimy.

Na patelnię wylewamy 2 łyżki oleju i dodajemy łyżkę masła, a następnie smażymy cebulkę do zeszklenia i dodajemy czosnek oraz pokrojone buraki.

Wszystko razem smażymy kilka minut, mieszając od czasu do czasu.

Pod koniec przyprawiamy pod własny smak, solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz dla chętnych mielonym kminkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.