Kapusta biała na maśle z cebulą oraz marchewką.

Składniki:

– 1 biała kapusta o wadze około 2 kg
– 3 średnie cebule
– 1 większa marchewka
– liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy lub kminek mielony
– 70 gram masła ( 1/3 kostki )

– dodatkowo możemy wykorzystać koperek

Sposób przygotowania:

Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy, a następnie solimy i odstawiamy na 20 minut.

Cebulę kroimy w kostkę, a marchewkę trzemy na tarce z dużymi oczkami.

Kapustę gotujemy na średnim ogniu w niewielkiej ilości wody (około 1/2 litra) z dodatkiem 3 listków laurowych i 6 kulek ziela angielskiego, a następnie jak będzie na pół miękka dodajemy marchewkę i po chwili cebulę.

Kiedy kapusta będzie dla nas prawie idealna, jeżeli chodzi o jej miękkość to dodajemy masło i przyprawy pod własny smak.

Na sam koniec możemy dodać posiekany koperek.

Jeżeli potrawa wyszła nam zbyt wodnista to możemy ją zagęścić delikatną zasmażką zrobioną z masła i mąki pszennej.

Potrawę możemy jeść na ciepło jako samodzielne danie lub jako warzywny dodatek do obiadu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.