Rybi salat – czeska sałatka śledziowa z warzywami.
Bardzo smaczna sałatka rodem z Czech – najlepsza na drugi dzień po przygotowaniu. Możemy w Czechach spotkać się z różnymi wersjami tej sałatki.
Składniki:
– filety śledziowe w occie 300-450 g (w zależności od indywidualnych preferencji) – osobiście daję 450 g – 3 średnie kartofle – 1 mały seler lub pół średniego – 1 pietruszka – 2 średnie marchewki – 1 czerwona cebula – 2-3 nieduże ogórki kiszone – mała puszka zielonego groszku – kwaśna śmietana, majonez – po 2 łyżki – pieprz czarny mielony, sól, cukier
Dodatkowe składniki i zamienniki:
– ugotowane jajka – grzybki marynowane – ogórki konserwowe zamiast kiszonych – małe cebulki w occie – kwaśne jabłko ( starte na dużych oczkach) – fasolka z puszki – gęsty jogurt naturalny zamiast śmietany
Sposób przygotowania:
Kartofle, seler, marchewki i pietruszkę gotujemy w całości, a następnie studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Ogórki i śledzie również kroimy w kostkę i odsączamy na sitku.
Do miski wkładamy pokrojone warzywa, śledzie, odsączony groszek i pokrojoną w kostkę cebulę (wcześniej posoloną).
Dodajemy po 2 łyżki kwaśnej śmietany i majonezu (można dodać więcej według własnego smaku) – mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Żeby wzbogacić smak sałatki można również dodać ugotowane i pokrojone jajka lub inne składniki z listy dodatkowej i skomponować własny smak.
Przykrywamy miskę sreberkiem i gotową sałatkę chowamy na minimum kilkanaście godzin do lodówki.
Jak każda sałatka z dodatkiem śledzi najlepsza w smaku będzie po 24 godzinach.
Zaraz idę po śledzie. Resztę mam. Do jutra się,, przegryzie,, i taaakie żarcie. 😁😁😁.
🙂
Super przepis. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień.
Dziękuję za komentarz – pozdrawiam Darek 🙂
czy zajmuje się pan również cateringiem, okolice Zielonej Góry ?
Niestety nie zajmuję się cateringiem – gotowanie to moje hobby, a zawodowo pracuję w branży motoryzacyjnej – pozdrawiam Darek 🙂