Jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę, dodajemy cukier, zalewamy olejem, mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
Po 20 minutach wlewamy roztrzepane jajka i mieszając wszystko drewniana łyżką dodajemy partiami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną, a następnie orzechy włoskie, cynamon i kakao.
Całość wykładamy na wysmarowaną masłem i wysypaną mąką blachę.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 185 C ( góra – dół ) i pieczemy bez termo obiegu około 55-60 minut, na drugim stopniu od spodu piekarnika.
Ciasto możemy sprawdzić “na suchy patyczek”, a po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto na 5-10 minut.
Po wystudzeniu możemy ciasto posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam to ciasto, kojarzy mi się z dzieciństwem😊
🙂