– 1 kg filetów rybnych z miruny bez skóry ( mrożone ) – 4 jaja – 70 g masła – 100 ml śmietanki 12 % – 1 duża czerstwa bułka – 100 g bułki tartej – mleko do namoczenia bułki – tłuszcz do wysmarowania foremek ( masło, margaryna ) – natka pietruszki ( niekoniecznie ) – 10-12 g soli – 5 g pieprzu czarnego – 3-4 g gałki muszkatołowej – 2 foremki o wymiarach 20x11x5 cm lub jedna większa
Można dodać pół ugotowanego średniego selera i jedną marchewkę.
Możemy użyć innej ryby mrożonej lub świeżej – jeżeli wybierzemy mrożoną to taką, która ma jak najmniej glazury.
Sposób przygotowania:
Filety rybne odmrażamy.
Bułkę namaczamy w ciepłym mleku, a następnie odciskamy i wraz z surowymi filetami rybnym oraz zieloną pietruszką (selerem i marchewką) mielimy przez maszynkę ( 2 razy ).
Masło ucieramy mikserem z żółtkami, a następnie dodajemy masę rybną, śmietankę, bułkę tartą i przyprawy.
Dokładnie wyrabiamy ręcznie masę i próbujemy “na język” (nie połykać) – możemy ewentualnie dodać więcej przypraw pod własny smak.
Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i całość delikatnie mieszamy.
Foremki należy wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, a następnie nałożyć do nich masę rybną – przed włożeniem do piekarnika możemy na wierzch dać trochę masła.
Pieczemy bez termo obiegu w temp. 200 C – około 80 minut.
Przed porcjowaniem pasztet musi być dobrze wystudzony.
Dodaj komentarz