Pasztet rybny z miruny.

Składniki:

– 1 kg filetów rybnych z miruny bez skóry ( mrożone )
– 4 jaja
– 70 g masła
– 100 ml śmietanki 12 %
– 1 duża czerstwa bułka
– 100 g bułki tartej
– mleko do namoczenia bułki
– tłuszcz do wysmarowania foremek ( masło, margaryna )
– natka pietruszki ( niekoniecznie )
– 10-12 g soli
– 5 g pieprzu czarnego
– 3-4 g gałki muszkatołowej
– 2 foremki o wymiarach 20x11x5 cm lub jedna większa

Można dodać pół ugotowanego średniego selera i jedną marchewkę.

Możemy użyć innej ryby mrożonej lub świeżej – jeżeli wybierzemy mrożoną to taką, która ma jak najmniej glazury.

Sposób przygotowania:

Filety rybne odmrażamy.

Bułkę namaczamy w ciepłym  mleku, a następnie odciskamy i wraz z surowymi filetami rybnym oraz zieloną pietruszką (selerem i marchewką) mielimy przez maszynkę ( 2 razy ).

Masło ucieramy mikserem z żółtkami, a następnie dodajemy masę rybną, śmietankę, bułkę tartą i przyprawy.

Dokładnie wyrabiamy ręcznie masę i próbujemy “na język” (nie połykać) – możemy ewentualnie dodać więcej przypraw pod własny smak.

Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i całość delikatnie mieszamy.

Foremki należy wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, a następnie nałożyć do nich masę rybną – przed włożeniem do piekarnika możemy na wierzch dać trochę masła.

Pieczemy bez termo obiegu w temp. 200 C – około 80 minut.

Przed porcjowaniem pasztet musi być dobrze wystudzony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.