Śledzie z suszonymi pomidorami w oliwie, kaparami, cebulą i ogórkami konserwowymi.

Składniki:

– 600 g solonych matiasów ( 4-5 dużych filetów )
– 150 g suszonych pomidorów w oliwie z oliwek z przyprawami lub ziołami ( gotowe ze słoika ) – mogą również być w oleju rzepakowym
– 2 średnie czerwone cebule
– 70 g kaparów
– 100 g konserwowych ogórków

Jeżeli pomidory są w samej oliwie lub oleju bez przypraw ( ziół ) to dodajemy je do oleju ( pieprz, oregano, tymianek, posiekany czosnek świeży lub suszony, bazylia ) i dobrze mieszamy przed zalaniem.

Sposób przygotowania:

Solone matiasy moczymy w zimnej wodzie (około 2 godziny), a następnie płuczemy je i osuszamy.

Cebulę kroimy w pół plasterki, pomidory wyciągamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki, a ogórki w cienkie plasterki i odsączamy na sitku.

Śledzie kroimy w kawałki dowolnej wielkości, a następnie wszystkie składniki układamy warstwami w słoiku i zalewamy każdą warstwę oliwą lub olejem pozostałym z suszonych pomidorów.

Śledzie odstawiamy w zimne miejsce i po 3 dniach są gotowe do spożycia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.